Íme, a kondenzációs kazán

Íme, a kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán ma már az egyik legszélesebb körben alkalmazott fűtéstechnikai megoldás. Nem csak azért, mert a kor követelményeihez idomulva megfelel az egyre szigorodó épületgépészettel kapcsolatos biztonsági előírásoknak, hanem mert a kondenzációs kazán egy rendkívül kényelmes, ráadásul nagyon költséghatékony megoldásnak számít. Egy kondenzációs kazán egyszerre nyújtja számunkra a gáz üzemű fűtésrendszerek működésének komfortját és az egyik leggazdaságosabb megoldást is.

Hogyan működik egy kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazán működése egy egyszerű folyamat. Az éghető gázok (szénhidrogének) elégetése során a felszabaduló füstgázokban igen sok vízgőz, vagyis pára keletkezik. Ez a vízgőz nagy hőmérsékleten keletkezik, egy kondenzációs kazán pedig ezt a magas hőmérsékleten tárolt hőt még ki is nyeri a keletkező füstgázból. Az említett folyamat során a kondenzációs kazán a keletkezett forró füstgáz hőmérsékletét képes lecsökkenteni félszáz Celsius fok alá, és ezt nevezzük a kondenzációs kazán szempontjából kondenzációnak. Tehát míg egy hagyományos gázkazán esetén a kéményen keresztül nagy mennyiségű hasznosítatlan energia távozna, addig a kondenzációs kazán a távozó energiát képes hasznosítani fűtési célokra, így lehetséges, hogy egy kondenzációs kazán hatásfoka valamivel 100% fölé is emelkedhet. A hagyományos gázkazánok üzeme során nyújtott 80-90%-os hatásfok érték egy kondenzációs kazán működése során a 105-106%.os értéket is elérheti, természetesen mindezt az elszálló füstgázból kinyert rejtett hőenergia visszavezetésével.

A kondenzációs kazán hatékonysága

A kondenzációs kazán hatékonysága

A kondenzációs kazán hatékonyságáról fentebb már említettünk néhány szót, de érdemes sorra venni azokat a tényezőket, amelyek valójában eredményezik a kondenzációs kazán kimagasló hatásfok-értékeit a hagyományos kazán hatásfokához képest. A kondenzációs kazán belsejében lezajló égés során a keletkező füstgáz, amikor egy felületen lecsapódik, akkor elveszíti a hőjét és oldott állapotú nedvességgé alakul át. A lecsapódás során, természetes úton felszabaduló hőmennyiség plusz energiamennyiséget ad a kondenzációs kazán belső folyamataihoz. A kondenzációs kazán jellemző szerkezeti kialakításának eredményeként a keletkezett nedvesség távozik egy erre a célra kialakított tárolóba, vagy többnyire és végeredményként gyakran a szennyvízhálózatba.

A kondenzációs kazán árai

A kondenzációs kazán jellemző szerkezeti sajátosságai az idők során finomodtak és sokat fejlődtek, melyek a tömeggyártás fejlődésével lehetővé tették az alkatrészek és működési részegységek árának csökkenését is. Így ma már olcsóbb egy kondenzációs kazán megvásárlása. Ez alapján elmondható, hogy pusztán annak ténye, hogy Ön tudatos vásárlóként egy kondenzációs kazán vétele mellett dönt, már önmagában véve egy azonnal jelentkező megtakarítást jelent.

A kondenzációs kazán nyújtotta komfort

Egy kondenzációs kazán vásárlása önmagában véve kevésbé veszi igénybe a pénztárcánkat. Tehát van egy, a vételkor jelentkező komfort, aztán még egy a kondenzációs kazán használata során, ami érezhető a szobai radiátor jobb működése során is. Megszoktunk egy bizonyos hőfokot, amit a radiátor a régebbi kazánok működése során produkált. Ugyanaz a radiátor, ugyanolyan – kazán oldali – bemenő teljesítmény esetén melegebb helyiséget fog csinálni. A radiátor felületének megérintése egy jól működő népi állapotjelző, de ha az se működik, itt vehetünk: http://www.ventil-team.hu/radiator. Egy kondenzációs kazán telepítésével és szakszerű használatával szinte bármely radiátor jobb fűtési teljesítményt ad le, ugyanolyan bemenő adatokhoz viszonyítva. Ez feltételezi persze, hogy tiszta, hibátlan működésű radiátor üzemét tekintjük összehasonlítási alapként.

 

 

Comments are closed.