Kettlebell edzések

Kettlebell edzések

Mindenki számára szeretném bemutatni és részletekbe menően összefoglalni mindazt, amit a Kettlebell edzések során megtanultam és tapasztaltam. Ezt azért tartottam fontosnak, mert nagyon sok tévhit és félelem társul ehhez a fantasztikus sporthoz.

Miről is szólnak a Kettlebell edzések?

A Betterbell csapatánál ismerkedtem meg ezzel az edzéstervvel körülbelül egy éve. Nagyon idegenkedtem tőle. Mert semmi mást nem láttam, minthogy a Kettlebell edzések megerőltető, szörnyen nehéz mozdulatsorozatokból állnak és el nem tudtam képzelni, hogy én erre képes leszek. Aztán szerencsémre egy fantasztikus edzőt kaptam magam mellé, aki szép lassan bevezetett a Kettlebell edzések örvénylő világába.

Most nem kezdenélek el titeket fárasztani a történelmi múltjával a sportnak. Amit feltétlenül érdemes tudni róla az az, hogy ezt a sportot Oroszországban kezdték el űznni katonák és amatőr sportolók, és innen kezdett el szép lassan egy összetett edzéstervvel rendelkező sportággá válni.

A Kettlebell edzések szép lassan átterjedtek más földrészekre is és amint megjelent Amerikában (tudjátok, ott az orosz eredetű dolgoknak mindig van egy speciális, vonzó ereje), onnan már predesztinálva volt a sikere. Mert sajnos még mindig aranyszabály, hogy ami Amerikában sikeres, az világsikerre számíthat.

kettlebell edzések

Kettlebell edzések előnyei, hátrányai

Sokaknak ez egy nem vonzó edzés. Egy vasgolyót kell fogniuk és általában lóbálniuk. Unalmasnak tartják, nem „közösségi edzés”, ahol lehet közben csacsogni és pózolgatni. Ráadásul brutálisan ki tőle melegedni és izzadni az ember. Na ezt tényleg nem az ilyen külvilágnak élő embereknek találták ki. Bár rengeteg helyen hallottam már, hogy egyre több celeb vagy éppen „műceleb” kezdte el és szeretett bele a Betterbell féle Kettlebell edzések sorozatába. De miért?

Erre egyszerű a válasz. Abban a pillanatban, hogy megértettük ezt az edzés fajtát, egyben a filozófiáját értettük meg. Koncentráció, ellazulás, erőmegfeszítés, kontroll az egész testünk (és sok esetben a belső nyugalmunk) felett is. Mert ez nem egyszerűen arról szól, hogy gyerünk menjünk le egy terembe edzeni, gyúrjunk egy jót, dumáljunk a haverokkal és irány haza. Ez egy komplett életmód, amibe vagy beleszeret valaki vagy nem. Szerintem (bár ez jelentősen szubjektív) ennél a sportnál nincs középút.

Sokan azzal riogatnak, hogy veszélyes. Ránk eshet a golyó és súlyos baleseteket okozhat. Kérdezem én. A fekvenyomás, guggolás, súlyemelgetés, stb. az mennyivel egyszerűbb? Vagy kevésbé veszélyes? Hallottatok már ugye arról, hogy voltak olyan szerencsétlenek, akiknek a súly a nyakára esett. Akár meg is fulladt segítség hiányában.

Na. A Kettlebell edzések során én még nem hallottam ilyenről. Egyszerű az oka. Ez egy igazi közösségi sport, ahol mindenki odafigyel a másikra és egyszerűen nem lépjük át a saját határainkat. Hihetetlen koncentrációs képességeket épít ki és egyben le is nyugtatja a belsőnket. Úgyhogy mindenki edzésre fel!

Comments are closed.